Krant

Een levensproject op Sardinië: ik neem je mee naar Amkina

Gedurende de zomer van 2018 had ik elke avond een vast moment waar niets tussen kon komen: dan keek ik naar de afleveringen van Het Italiaanse Dorp: Ollolai.
Waar ik het over heb?
Over een heel leuk Nederlands televisieprogramma waarin je de verhuizing van 5 Nederlandse stellen naar Sardinië volgt en alles wat zij meemaken in het dorpje Ollolai (iets meer dan 1000 inwoners) midden tussen de bergen, in het hart van Barbagia.

De burgemeester van Ollolai is al langer bezig met een project waarbij oude huizen voor de prijs van 1 euro te koop staan met als doel om meer bewoners naar het dorp te trekken. Dit project is door een Nederlandse omroep opgepikt en die besloot er een televisieprogramma over te maken waarin de 5 paren op de voet gevolgd worden. Je volgt ze als het ware vanaf het moment van de aankoop van het huis en de verhuizing tot het opzetten van een eigen bedrijfje in Ollolai.

Voor mij was het elke avond een feest om de tv aan te zetten en dan het typische Sardijnse accent te horen dat me gedurende 30 minuten terugbracht naar mijn eiland. Ik volgde de stellen met grote belangstelling, was geïntrigeerd door hun integratieproces en hoe ze er toch in slaagden om met met hun toen nog minimale kennis van het Italiaans, hun problemen op te lossen en behoeften kenbaar te maken aan de lokale bevolking.

Stukje bij beetje stap je in het leven van deze mensen, leer je ze een beetje kennen, hun smaak te onderscheiden, kortom ze worden eigenlijk een soort van familie, mensen waar je om geeft alsof je ze al jouw hele leven kent.
Alle vijf de stellen in het programma hebben een huis gekocht en zijn begonnen met de verbouwing. Het was heel interessant om te zien hoe ze aan dit levensproject begonnen en hoe moeilijk ze het soms hadden met de eenvoudigste dingen: cement kopen, verf bestellen… allemaal ingewikkeld als je in een ander land bent, maar de inwoners van Ollolai deden ontzettend hun best om ze te helpen en ze altijd welkom te laten voelen. Ook dit is mijn Sardinië.

In Ollolai heeft elk stel zijn eigen dromen en plannen. Het ene stel wil een food-festival organiseren, het andere is betrokken bij fysiotherapie projecten. Weer een ander stel is begonnen met de productie van een bepaald soort limoncello, en nog een ander wil graag huwelijken op Sardinië gaan organiseren.

Marije & Ovan

En dan zijn er ook nog stylisten Marije en Ovan, bedenkers van het modemerk Amkina (Wie zijn wij? In het Koerdisch) die nu bezig zijn met Sleep & Experience, een B&B in hun eigen huis waar je een echte Amkina-stijlervaring kunt gaan beleven.

Ik ontmoette dit prachtige paar vorig jaar oktober in Ollolai. Ik had daar een ontmoeting met de burgemeester en net toen ik op het punt stond om weer weg te gaan, zag ik ze bij het cafe op het plein. Ik was zo verrast dat ik simpelweg maar wel zeer gemeend zei:

 

Ciao ragazzi, ik ben een bewonderaar van jullie, mag ik jullie leren kennen?

Ze hebben mij een rondleiding gegeven door het dorp én hun huis; een huis van graniet met een grote trap langs alle verdiepingen, een tuin met een prachtig uitzicht over het dorp en de bergen en vele kamers met een ouderwetse sfeer en indrukwekkend grote open haarden.

Op het moment dat ik hier was waren ze het dak aan het renoveren. Hoewel het een bouwplaats was, zag ik door de rommel heen duidelijk hun toekomstige droomhuis.

Marije en Ovan hebben een voortreffelijke en zeer verfijnde smaak. Ik merkte aan alles dat zij enorm creatieve mensen zijn. Niet alleen hun stijlvolle uiterlijk maar ook alle oog voor kleine details in en rond hun huis ademen creativiteit. Ze brengen op zeer stijlvolle wijze Iraaks Koerdische- (Ovan’s geboorteland), Nederlandse- én Sardijnse invloeden samen.

Hun gasten kunnen niet alleen kiezen uit een van de drie prachtige kamers genaamd Tutto Blu,Tutto D’Oro en Tutto Bianco, maar hebben tijdens hun verblijf ook een ontbijtzaal tot hun beschikking waar enkel verse en biologische producten geserveerd worden.Ze kunnen hierna gebruik maken van de tuin om ontspannen een boek te lezen.

Bovenal zal de ware cultuur van Ollolai ervaren worden. Zij zullen met eigen ogen zien hoe de manden van affodil (een kruidachtige plant die op Sardinië groeit) gevlochten worden.Ze kunnen zien hoe de voor het dorp zo karakteristieke kostuums worden gemaakt, brood leren bakken, wandelen in de bergen of zien hoe de etherische oliën worden geproduceerd met de planten die daar groeien… Dit alles en nog veel meer kan men gaan ervaren wanneer men beslist om te gaan logeren bij Amkina Style.

Meer dan eens stelde ik me voor, kijkend naar dat huis en de foto’s die ze publiceren, om op een ochtend in een van hun kamers wakker te worden terwijl er een straal zon vanuit het grote raam naar binnen schijnt. Ik stel mij voor dat ik vanaf het kleine balkonnetje naar de bergen kijk, met een glimlach door mijn gastheer en vrouw begroet word en hoe ik een kop koffie in de tuin drink terwijl ik de dag ga plannen… Misschien ga ik een mooie wandeling in de omgeving maken en de natuur ontdekken.

Diegenen die denken dat Sardinië alleen maar strand en zee is heeft het mis. Sardinië is ongerepte natuur, oude tradities, producten gemaakt met unieke ambachtelijke technieken. Sardinië is een plek waar mensen meer dan 100 jaar worden en waar het eten puur is. Een eiland waar de tijd soms even stil heeft gestaan en waar je van de gezichten van zijn inwoners enerzijds de verbazing kunt aflezen bij het zien van een vreemdeling en anderzijds een enorm gevoel van gastvrijheid ervaart dat je nauwelijks zult vergeten.

Er is nog een laatste ding wat ik mij bedenk en dat is dat deze nieuwe inwoners, door hun ervaringen, uitstekende ambassadeurs zijn voor mijn Sardinië.

Veel succes jongens en welkom op Sardinië!

 

 

Amkina – Sleep & Experience

Via Sardegna, 2

08020 Ollolai (NU) – Sardinië

Beschikbaar vanaf April 2019

 

Auteur van de post: Laura