Sella & Mosca Wijngaard

Wijngaarden in Alghero met Gavino: Tenute Sella & Mosca

Al sinds mijn jeugd ga ik vaak naar Alghero: op de weg die van Sassari naar Alghero leidt, vlak voor de fascinerende stad, ter verwelkoming van de bezoeker oneindige wijngaarden en vlak na de rotonde op de splitsing naar Fertilia is aan de linkerkant de ingang zichtbaar … Na er vele keren van te hebben afgezien, maar het ligt er gelukkig nog steeds, komt eindelijk de dag waarop ik besluit om er binnen te gaan.

Het grootste wijnhuis van Sardinië, dat als eerste prestigieuze wijnen heeft voortgebracht, heeft meer dan een eeuw geschiedenis op ons eiland.

Het bezit meer dan 550 hectare grond die volledig in gebruik is als wijngaard en op enkele kilometers van Alghero ligt aan de westkant van het eiland. Ook heeft het grondbezit in andere belangrijke wijnbouwgebieden van het eiland om op die manier een zo compleet en breed mogelijk scala van etiketten uit de regio op de markt te kunnen aanbieden.

Een van de weinige bedrijven ter wereld, vrijwel de enige, die de wijnstoksoort ‘Torbato’ verbouwt en verwerkt: een wijnstok van Spaanse afkomst die in Sardinië is gekomen met de Catalaanse overheersing en die perfect geacclimatiseerd is op de kalkrijke gronden die voortkomen uit de meer dan duizend jaar oude zeeafzettingen. Hij geeft een heel interessante wijn, droog, fris en fruitig, met unieke en karakteristieke organoleptische kenmerken, die geweldig past bij schaaldiergerechten, vooral in de kostbaardere uitvoeringen.

Een wijnmakerij die altijd vooroploopt: ze zijn bezig met onderzoek en met de eerste experimenten voor de aangekondigde omzetting van het geheel naar een biologische wijngaard.

Een bijzonder interessante wijnmakerij om te bezoeken vanwege haar geschiedenis en haar grootsheid die je binnen de wijnmakerij ervaart gedurende het hele bezoek langs de verschillende ruimten, de grote vaten en de rijpingsruimte.

Het ruime wijnaanbod is zeker een van de grootste van het eiland: van frisse en lichte witte wijnen tot de legendarische Terre Bianche van de torbatodruif en van elegante rode wijnen tot dessertwijnen met aan kop de fantastische Anghelo Ruiu, een likeurwijn verkregen uit de cannonaudruif en een geweldig voorbeeld van meditatiewijn. Kortom, bij Sella & Mosca vind je vele wijnen die tegemoetkomen aan de meest uiteenlopende wensen.

 En dit alles wordt je aangeboden in hun prachtige wijnlokaal. Vergeet niet om hun bekendste rode wijn te proeven: de Marchese di Villamarina, cabernet sauvignon in zijn zuiverste vorm, maximale expressie van deze wijnstoksoort in Sardinië.

Deze superieure ‘made in Alghero’ stelt nooit teleur, maar voldoet altijd aan de verwachtingen, een wijn met een uitgesproken persoonlijkheid, stevige en geconcentreerde tonen van gekonfijt zwart fruit, kinabast en tonen van tabak en leer ter completering van de olfactorische complexiteit.

In de mond is hij vlezig, tannine die strijdt met de zachte componenten om na verloop van tijd een evenwicht te vinden in een kruidige en fruitige lange afdronk.

Een prima metgezel voor rood vlees, om van te genieten samen met goede vrienden.

Natuurlijk is er de gelegenheid om wat aankopen te doen als herinnering aan het bezoek en daarna wacht de prachtige stad Alghero op je voor een heerlijk diner en een glas Torbato, om af te sluiten met een mooie wandeling over de boulevard, die in de zomerperiode leeft en bruist tot in de vroege uurtjes.

 

Tenute Sella & Mosca

Località I Piani

07041 Alghero (SS)

+39 079 997700

 

Auteur van de post: Gavino

Photo credit: Sella & Mosca website

Vertaald door Nunzia Taaldiensten