Campidarte Op Het Platteland Van Sardinië

Een kunstproject in het zuiden van Sardinië: ik neem je mee op ontdekkingsreis naar Campidano…

In mei 2012 is er een pareltje geboren, CAMPIDARTE geheten.

Dit project is in eerste instantie opgestart door een groep van drie ontwerpers die besloten om vier loodsen op een boeren terrein op het prachtige Campidanese platteland (in Ussana om precies te zijn) een herbestemming te geven.

Tegenwoordig bestaat het Campidarte-team uit vijf mensen: Paolo Carcangiu, Gianluca Zaccariotto, Rita Deplano, Stefano Melis en Giorgio Deplano. Ik wil je er wat over vertellen met behulp van vier sleutelwoorden: natuur, kunst, design en evenementen.

Stel je 16 hectare land op Sardinië voor met daarop een paar grote loodsen waarin tijdelijk verschillende kunstenaars maken, bouwen, schilderen en creëren. Stel je een plek voor waar de grijze muren door alle kleuren van de regenboog ineens tot leven gewekt worden. Waar fantasie figuren en beelden tot leven komen middels grote gestileerde afbeeldingen, muurschilderingen en graffiti.

Dit is het resultaat van het project “Artists in residence”, waar kunstenaars voor korte of langere periodes verblijven en kunstwerken op de loods-muren maken of juist permanente installaties op de grond creëren zodat er spontaan een “openluchtmuseum” ontstaat.

Enkele kunstenaars die daar verbleven en werkten zijn bijvoorbeeld:

Giò Pistone, een geweldige Street artist die in 2017 verschillende muurschilderingen heeft gemaakt maar ook een 4 meter hoge sculptuur van cement: Su Malloru(Sardijns voor stier).

Alberonero, hij creëerde in 2014 installaties met de naam Norme di Paesaggio(landschaps- normen), waarbij het gebruik van kleuren en hun variaties de veranderingen van het landschap in de loop van de tijd symboliseren.

Tellas, welbekend in de wereld van de Street art, heeft voor Campidarte in samenwering met de kunstenaar Ciredz een muurschildering gemaakt in een onmiskenbare stijl.

Andrea Casciu heeft samen met Andrea D’Ascanio ook verschillende muurschilderingen in de loodsen gecreëerd.

En dit is nog maar een greep uit het aantal kunstenaars…

Campidarte is een bruisend vat vol kunst en design en dit is dus ook de plek waar Giorgio Deplano (ontwerper en oprichter van het project), terwijl hij zich opsplitst tussen Sardinië en Berlijn, zijn creaties maakt en exposeert. Hier wordt geëxperimenteerd, worden workshops georganiseerd en worden installaties gebouwd.

Op de website kun je bij “producten” boekenkasten, tafels, stoelen, lampen en andere meubels vinden die door Giorgio zijn gemaakt. Ook is het mogelijk om ze online te bestellen en informatie daarover per e-mail op te vragen. Campidarte-creaties worden over de hele wereld verzonden en Giorgio kan met jou meedenken indien je specifieke vragen hebt.

Mijn favoriete item?

De SNAKE, een slangvormig bankje gemaakt van eierdozen, gewoonweg fantastisch!

In de loop der jaren zijn er veel evenementen, tentoonstellingen en workshops georganiseerd waarbij niet alleen de kunstenaars betrokken waren, maar ook iedereen die geïnteresseerd was om deze ruimtes te bezoeken. In feite is CAMPIDARTE een project in constante evolutie.

Een toekomstig project?

Om in Campidarte een ruimte te openen waar de bezoekers ook wat kunnen eten en ik ben ervan verzekerd dat ook dat weer bijzonder zal zijn.

Wil je Campidarte bezoeken?

Ga naar de website en stuur een e-mail om een afspraak te maken. Je kunt ook een bericht sturen via hun Facebook pagina of bellen met het telefoonnummer op de website, je zult altijd antwoord krijgen.

Een bezoek aan Sardinië brengen betekent ook een nieuwe realiteit ontdekken, namelijk de inbreng van de jeugd op het gebied van kunst en cultuur op hun geliefde eiland.

 

Een bezoek aan Campidarte betekent ondersteuning van een cultureel project dat de tradities niet uit het oog verliest maar zich wel richt op de toekomst.

Beste Nederlandse reiziger, Giorgio beweerd dat de mensen die Campidarte bezoeken, met een andere glimlach weer weg gaan: zien is geloven, het openluchtmuseum wacht op je!

 

Campidarte

Strada Statale 128 (Centrale sarda)

09020 Ussana (CA)

 

 

 

Auteurs van de post: Laura