De Deur En De Containers Voor Het Heilige Water

Een zonnige dag, de Supramonte, Gianluca en Antonella…wat wil ik nog meer? Welkom bij Hotel Su Gologone

Zaterdag 7 april 2018: een datum die ik niet snel zal vergeten.

Ik was een paar dagen terug op Sardinië vanuit Nederland, het was een lange en buitengewoon koude winter geweest en ik had zin om naar ons huis in de natuur te gaan, ik wilde weer even terug naar mijn Sardinië.

Toen ik besloot om een ​​blog te maken, ben ik veel vrienden en andere mensen (die later ook vrienden werden) erbij gaan betrekken. Ik wilde dat Sardinië niet alleen door mij, maar ook door degenen die er het hele jaar leven, op een originele en eerlijke manier zou worden beschreven. Dankzij mijn blog heb ik Antonella Fancello ontmoet, die voor Mijn Sardinië een aantal posts heeft geschreven over het carnaval in Barbagia en Oristano.

Antonella zit vol liefde voor het leven en voor Sardinië, heeft een groot vermogen om mooie verhalen te vertellen over plaatsen, maar heeft vooral de kracht om haar liefde voor mijn prachtige eiland over te dragen!

Eenmaal aangekomen op Sardinië besluit ik samen met Gianluca en Antonella te ontmoeten en samen te lunchen. Ik heb maanden naar deze ontmoeting uitgekeken, ik kon niet wachten, ik was blij, nieuwsgierig en ongeduldig en wilde een bijzondere locatie. Het was voor ons allemaal een logische keuze om te gaan lunchen in het restaurant van het Hotel Su Gologone.

Zaterdag 7 april 2018: de stralende zon verwelkomt en verwarmt ons terwijl we met z’n drieën een aperitief drinken op het terras vlakbij de ingang van het restaurant. Alles is in bloei, je ruikt  de planten en bloemen, maar bovenal zie je de bergen die ons omringen en ons knuffelen.

Het restaurant heeft een grote eetzaal op verschillende niveaus (bij mooi weer kun je buiten eten op het kleurrijke terras) met een grote open haard waarin het vlees wordt geroosterd. Als de glimlachende en vriendelijke obers je verwelkomen voel je je er meteen thuis en ik kan niet wachten om hun rijke menu in te kijken met de traditionele gerechten van Barbagia die met zoveel zorg en liefde bereid worden.

De antipasti zijn talrijk en vol van authentieke Sardijnse smaken, de voorgerechten zijn handgemaakte pastagerechten met smakelijke sauzen (ravioli, culurgiones,macarrones de bocciu om een paar voorbeelden te geven). De hoofdgerechten van vlees dat in de open haard is  bereid en vervolgens de desserts … een enorme tafel met schuimgebakjes, koekjes, versierde taarten en dan zoals altijd de seada met honing, mijn favoriete dessert.

En de wijnen? Er is een grote keuze aan hoogstaande en heerlijke soorten. Wij dronken een Nepente di Oliena (een rode wijn) omdat we het dorp Oliena wilden eren, dat op een paar kilometer van Su Gologone ligt.

We hebben heerlijk gegeten, maar het allermooiste moest nog komen… Na de lunch heeft Antonella ons een rondleiding door het hotel gegeven, we hadden een speciale gids voor ons alleen: wat een enorm voorrecht!

“Als je denkt dat een hotel alleen bedoeld is om er slapen dan ben je nog nooit in Su Gologone geweest en heb je er geen idee van hoeveel unieke ervaringen Su Gologone te bieden heeft.”

Dit staat in de introductie van hun prachtige brochure en dat is de beste manier om te beschrijven wat ik je nu ga vertellen.

Het Su Gologone hotel kan niet alleen simpelweg omschreven worden als een leuke plek om te eten of te slapen, maar als een heuse culturele ervaring, een “reis” door het hart van Sardinië, een feest voor de 5 zintuigen.

HET GEZICHTSVERMOGEN:

Hotel Su Gologone is een waar museum, een schatkist waarin de kostbare werken van Sardijnse kunstenaars verborgen liggen.

Dwalend door de verschillende vertrekken kom je langs een prachtige tentoonstelling van traditionele kostuums, houten maskers (zie de foto’s uit de post van Antonella over het Carnaval), gebruiksvoorwerpen, manden en meubilair, die allemaal die bij onze Sardijnse traditie horen.

Het is echt een klein etnografisch museum alwaar je de geschiedenis leert begrijpen, onze oorsprong.

Elk vertrek herbergt kostbare kunstwerken: schilderijen van Melkiorre Melis in de ontbijtzaal, sculpturen van Francesco Ciusa (herinner je je nog dat ik vertelde over het museum in een van mijn posts?) en Costantino Nivola (vergeet niet om zijn museum in Orani te bezoeken), het keramiek van de Gezusters Altara, de schilderijen van Giuseppe Biasi en Liliana Cano, Fancello Salvatore, Antonio Ballero en vele anderen …

Bezoek de tuin van Tex Willer, deze tuin is opgedragen aan Aurelio Galleppini, een ontwerper van Sardijnse afkomst die zich bij het ontwikkelen van zijn personage Tex altijd liet inspireren door de landschappen en de natuur van deze gebieden.

Tijdens mijn wandeling met Antonella zag ik in het rood en blauw geschilderde paarden op de muren en ik ben er zeker van dat ik de schaduw van Tex door de tuin zag dwalen… wees niet ongerust, hij is een echte held.

HET GEHOOR:

De stilte en vrede “horen”, dat is wat je overkomt, beste bezoeker uit Nederland, wanneer je daar bent. Hoe kun je de stilte horen?

Ik stel voor dat je naar het Terras der verlangens gaat, hier kun je ontspannen, misschien een boek lezen en een glas wijn drinken. Hier staat een grote glazen fles, doe een wens, schrijf hem op een stuk papier en stop deze in de fles: Veel geluk!

DE SMAAKZIN:

Ik heb het al over het menu gehad, maar je moet erheen gaan om te begrijpen dat het geen droom is: alleen maar lokale producten, traditionele ingrediënten, verse handgemaakte pasta, geroosterd vlees, mirte, rozemarijn, aromatische kruiden, de honing, de ontbijtzaal, de wijnbar  en … het broodnest: hier staat een echte broodoven waar vrouwen de typische broden zoals de Pane Carasau bereiden… Dit is geen droom: je bent in Hotel Su Gologone.

DE TASTZIN:

Elke kamer in het hotel is anders, en niet alleen de moeite waard om gezien-, maar ook  om “aangeraakt” te worden. Laat je hand tussen de kussens glijden, over de houten balken, langs de geborduurde kleden, over de zachte lakens.

De Schaapherder kamers (de traditionele klassiekers) en de Art Suites zijn enkele voorbeelden voor jouw droomkamer …

Diezelfde tastzin zal ook van pas komen bij alle kleurrijke kussens waarop je kunt gaan  zitten nadat je een prachtige wandeling hebt gemaakt door Tiscali (een zeer belangrijk nuraghe dorp gelegen op de berg Tiscali tussen de Supramonte van Oliena en de Supramonte van Dorgali). Door de planten die het gebouw omringen en langs de prachtige Botteghe d’Arte waar je  talrijke kunstwerken, handwerken en andere creaties van Sardijnse ambachtslieden vindt, maar ook stoffen en geluksstenen die handbeschilderd zijn door Giovanna Palimodde, de eigenaresse van het hotel Su Gologone.

Raak alles zorgvuldig aan en houdt het in je handen: je zult de zachtheid voelen van de stoffen en borduurwerken, de dikte van de keramiek of de hardheid van metalen. Als je wilt kun je daar iets  kopen om mee terug te nemen naar Nederland, de geur van Sardinië zal tussen jouw vingers blijven zitten; de herinnering aan een onvergetelijke vakantie.

DE REUKZIN:

Zoek ontspanning op het prachtige terras genaamd Tablao: witte banken en lichte gordijnen  verwelkomen je en zullen je verkoeling bieden op zomeravonden. Drink er een ​​kopje thee, een aperitief of een grappa (er zijn 15 verschillende soorten) en geniet van het uitzicht op de Monte Corrasi. Sluit je ogen en adem de geuren van Sardinië in.

Dit alles overkwam mij op zaterdag 7 april, 2018 met Antonella en Gianluca, op deze magische plek die ontstaan is in de jaren 60 uit een voor die tijd ‘krankzinnig’ idee van de heer Peppeddu Palimodde die samen met zijn vrouw Pasqua, vlakbij de bronnen van Su Gologone het allereerste restaurant in de omgeving wilde openen.

Niemand geloofde erin en niemand had vertrouwen in dit project op zo’n afgelegen plek op Sardinië, maar ze hadden het mis…  Tegenwoordig runt hun dochter Giovanna op briljante en creatieve manier deze onderneming die door de jaren heen, van een klein restaurant is uitgegroeid tot een hotel met meer dan 70 kamers en een aantal losse suites (vergeet niet dat ze  allemaal anders zijn!): omringd door groen, restaurants, winkels, een zwembad, tuinen en nog veel meer.

Ik ben sinds enkele weken terug in Nederland, de herinnering aan die dag in Su Gologone ligt nog vers in mijn geheugen. We werden verwelkomd als eregasten en dat zal ik nooit vergeten.

Grazie mille e Arrivederci!

 

 

Auteur van de post: Laura

Belangrijkste photo: photo credit Mijn Sardinië