CUPOLA ALGHERO

Alghero door de ogen van een kunstenaar: dit is het Alghero van Gianni Nieddu

Ik was naar Alghero gekomen om Gianni te bezoeken, maar deze keer zou hij ons rondleiden door de stad, want wanneer je de dingen door de ogen van een kunstenaar bekijkt maak je meestal echt een unieke reis.
Ondertussen, beste bezoeker uit Nederland, als je op Sardinië bent en je Alghero nog niet hebt bezocht, raad ik je aan dit snel te gaan doen, maar daarvoor moet je een paar dingen weten:

Alghero is een stad die ongeveer 137 km van Olbia ligt (waar je met het vliegtuig landt), en ongeveer 37 km van Sassari, een andere belangrijke stad op Sardinië.
Alghero is een perfecte plek voor wie een rustige vakantie wil. Voor wie wil dwalen door de smalle straatjes van het centrum en de prachtige koraal winkels wil bezoeken. Je kunt er naar het stads-strand (Lido di San Giovanni) of lekker een drankje drinken bij zonsondergang in de Bastions.

In Alghero kunt u ook Catalaans horen spreken, oh ja lieve bezoekers uit Nederland, want in Alguer (in het Catalaans) spreekt 22% van de inwoners het in de Alghero-versie en dit is voortgekomen uit de bezetting van Alghero in 1354 door de Aragonezen en gezinnen uit Catalonië die naar Alghero waren gekomen om het opnieuw te bevolken. Maar laten we nu met Gianni Alghero gaan ontdekken!

Gianni… wie ben jij?

Ik ben in 1957 in Alghero geboren. Ik was 11 jaar oud toen ik tijdens de zomervakantie ging meehelpen in het familiebedrijf: mijn vader runde een benzinestation.
Ik ging naar de middelbare school, en daarna, zonder al te veel enthousiasme, rechten studeren. Momenteel verdeel ik mijn tijd tussen het werken bij het tankstation en mijn passie voor schilderen.

Hoe en wanneer ik ben begonnen met schilderen?

Tot mijn twintigste was ik een nieuwsgierige toeschouwer, naar toen kwam de drang om zelf te experimenteren. In eerste instantie middels een naïeve maar misschien noodzakelijke imitatie van de schilders die ik bewonderde; ik probeerde te begrijpen wat mijn te volgen pad was, wat ik wilde vertellen en met welke instrumenten.
Ik denk dat ik nu echt een eigen richting gevonden heb, die ik op een luchtige en speelse wijze benader, een voorliefde voor de massa’s (schoolgroepen, mensenmassa’s, groepen kuikens) die ik kan uitlijnen en catalogiseren. Ik vind het leuk om de thema’s vanuit ongewone en ironische hoeken uit te beelden!

Wat betekent Alghero voor jou, en wat zijn jouw meest geliefde plekken?

Ik hou van mijn stad omdat het mijn stad is en omdat ik oud genoeg ben om mij de geuren te herinneren die uit de keukens kwamen en de steegjes van de oude stad vulden; het zwemmen in de zee bij Solaio (het solarium van het voormalige ziekenhuis, gesloten in de jaren ’60 en nu, na een recente renovatie, de thuisbasis van de facoltá di Architettura). Deze lag op 200 meter afstand van het huis van mijn grootmoeder, met wie ik mijn hele jeugd heb doorgebracht.

Diezelfde Solaio huisvest tegenwoordig een grote katten-kolonie, een onmisbare bestemming voor kattenliefhebbers. Ik herinner me de vuurpotten op straat voor de deuren die, wanneer de vlammen waren gedoofd en alleen de kooltjes nog gloeiden, mee naar binnen werden genomen om in de huizen de kamers een beetje te verwarmen.

Ik ben dol op de Kerk van San Francesco, in gotisch-Catalaanse stijl en het klooster waar wij als kinderen onze eerste voetbalwedstrijden speelden. Ik herinner me de verwijten van vader Agostino …

Ik hou van de Litoranea Alghero-Bosa vanwege zijn kleuren en prachtige natuur; ik geniet van het uitzicht op het platteland van Alghero, gezien vanaf de haarspeldbochten van Scala Piccada, ongeveer 8 km van de stad.

Ik ben dol op Alghero omdat in vicolo Burana 46 de winkel zit van een zadelmaker zit die net een ambachtsman uit het verleden lijkt en jou, als je een beetje geluk hebt, met veel plezier zijn werk zal laten zien.

Ik ga altijd graag naar het ongerepte strand van Porto Ferro en aangezien ik een beetje lui van aard ben, blijf ik tijdens zonsondergang graag nog een koud biertje drinken bij Al Baretto.

Op de terugweg naar de stad maak ik een stop in Fertilia: een bovennatuurlijke stad met een interessante geschiedenis opgebouwd in 1936 in een architectonische stijl die zeer kenmerkend is voor de fascistische periode.

In eerste instantie werd deze vooral bewoond door mensen die uit de omgeving van Ferrara waren gekomen tijdens de sanering van hun grondgebied van de Nurra (moerasgebied). Later, in de naoorlogse periode, kwamen de ballingen van Dalmatiëen Istriëdie zich in Fertilia vestigden om daar een nieuw leven te beginnen.

 

Tips van Gianni: waar kun je lekker eten of een aperitief te drinken:

In Alghero, op de Piazzetta del Teatro, kun een aperitief bestellen of een van de ambachtelijke bieren in Tocco del Prete.

Il Tocco del Prete

Op de hoek van Piazza San Michele kun je lokale producten proeven en goede wijn drinken in de Prosciutteria.

La prosciutteria

Voor een snelle- of een afhaalmaaltijd om te gaan picknicken aan zee, beveel ik Focacceria Il Milese aan, Via Garibaldi 11.

Il Milese

Ten slotte kan ik het niet laten om de linguine met garnalen bij La Speranza voor te stellen: een restaurant dat bijna op de kustlijn van het gelijknamige strand ligt. (Litoranea Alghero-Bosa 135, Località Porto Pollina)

La Speranza

De bar op het dak van Hotel Catalunya (Via Catalogna 22) biedt uitzicht op de stad en de adembenemende baai.

Hotel Catalunya

Op de kustweg van Alghero-Bosa, café-restaurant Pedramare voor een aperitief bij zonsondergang. (Provinciale weg Alghero-Bosa Km 11.2 Villanova Monteleone)

Pedramare Photo credit: Angelo Marras

Waar bevindt zich jouw atelier?

Mijn atelier is in via Gioberti 5, in het historische centrum van Alghero. Iedereen die dit wil bezoeken is welkom en kan contact met mij opnemen op +39 347 8953813 of gianninieddu57@gmail.com

Laura & Gianni in de atelier

Waar is bevindt zich jouw galerie?

Galerie Bonaire Contemporaine bevindt zich aan de via Principe Umberto 39, een statige straat vlakbij het theater en waarvan aan de uiteinden de klokkentoren van de Kathedraal en de Misericordia Kerk liggen. De tentoonstellingsruimte is actief sinds 2010 en er worden hedendaagse kunst exposities georganiseerd.

3 tips voor kunstliefhebbers:

1.Het atelier van Giovanni Carta

Giovanni Carta Photo credit: Marco Loi

in via Arduino 4, op een paar meter van de klokkentoren van de Kathedraal van Santa Maria, die ‘s morgens op afspraak kan worden bezocht +39 3332856746

 

2.Kunstgalerie Cabussò

Via Rossini, 15

Alghero

Facebook: Cabussolab

Instagram: Cabussolab

 

3.Kunstgalerie Blublauerspazioarte

Via Morandi, 4

Alghero

+39 333 9843208

Facebook: Blublauerspazioarte

 

 

 

Auteurs van de post: Laura & Gianni

Belangrijkste photo: Koepel  San Michele, photo credit Alghero turismo