La Maddalena

Het eiland Maddalena met Antonella

La Maddalena is een eiland in het noorden van Sardinië dat per veerboot te bereiken is vanuit Palau. Deze gaat in de zomer (tot oktober) elke 30 min en na middernacht om het uur. Kaartjes zijn te koop bij de rederij tegenover de veerboten.

Wanneer je van de boot afstapt sta je meteen in het oude centrum van La Maddalena, op de Via Garibaldi, de hoofdstraat die het pittoreske jachthaventje verbindt met piazza Comando, een plein dat uitkijkt op de zee. Ik raad je aan om ’s ochtends door deze straat te wandelen en dan meteen een kopje koffie te gaan drinken in een van de vele bars. Mijn favoriet is La Bomboniera, met uitzicht op de jachthaven, waar ze heerlijke zoete broodjes en bomboloni bakken. Een fantastische banketbakker!

Maar ook andere bars zijn uitnodigend, zoals het Art Café (Via Giuseppe Garibaldi), gevestigd op een klein pleintje en ideaal voor een kopje koffie voor vertrek naar het strand. Of Caffé Madrau,(op Piazza Rossa) een historische bar op Maddalena.

Alvorens je naar het strand vertrekt raad ik je aan om eerst even bij bakkerij Forno Marruseddu (via Amendola, 16) in het oude centrum (aan de boulevard) naar binnen te lopen om hun focaccia en pizza te proeven. Al jaren is dit een must voor mij: vóor het strand, éérst focaccia en pizza bij Marruseddu !!!

Focaccia van Forno Marruseddu

Beste bezoeker uit Nederland, heb je wel eens gehoord over onze stranden?

Ik zoek liever de rust op; Punta Tegge is een brede klif van graniet waarop je languit kunt gaan liggen na een verkoelende duik in het kristalheldere water. De hitte van de rotsen werkt therapeutisch, er hangt een goeie energie en je kunt er een prachtige zonsondergang aanschouwen. Eromheen liggen vestingwerken van uit de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor de klif zit Bar Zí Antò, een oude militaire kazerne die jaren geleden is opgeknapt en waar het op elk moment van de dag de moeite waard is te stoppen voor de lunch, het diner of een aperitief: de bruschetta’s zijn heerlijk, net als de a la carte gerechten die elke dag op het menu staan.

Bassa Trinitá, heeft een prachtige zee en een kiosk in de duinen waar je een drankje kunt drinken en waar je met je voeten in het zand van de zonsondergang kunt genieten.
Het strand Carlotto is het derde strand dat ik aanraad. Het is klein, maar er is altijd wel een rustig plekje op de rotsen te vinden. Ook dit ligt tussen de militaire bouwwerken en op de top van een heuvel, pal boven de zee. Er staat een kleine kerk met een Maria-beeld en op de achtergrond zie je de eilanden: in een woord spectaculair!

Slechts een brug verder ligt het eiland Caprera. Je kunt hier gemakkelijk met de auto doorheen rijden, langs de dennenbossen, de geurige struikgewassen en de azuur-blauwe baaien. De stranden zijn er prachtig maar ook erg druk.
De bekendste zijn:

Il Relitto, Due Mari, Cala Serena en Cala Napoletana.

Ik wandel altijd naar het Fort van Arbuticci waarin nu het Multimedia Museum Garibaldi gevestigd is. Het is een prachtige route, evenals de Casa di Garibaldi, dat ook echt de moeite van een bezoekje waard is: het lijkt nog steeds de sfeer van die tijd te ademen.

Op Caprera zijn dennenbossen met picknickplaatsen en er is een kiosk die Paninoteca i Mille heet, met uitstekende vleesgerechten, bijzondere broodjes en Sardijnse specialiteiten. Er zijn tafels en hangmatten; een ideale plek om heen te gaan als je van het strand komt.
Op het eiland Caprera zijn verschillende looppaden, waarvan sommigen wat moeilijker begaanbaar, maar waarover je rustig door de natuur kunt wandelen of stranden kunt bereiken, zoals Cala Coticcio, beter bekend als “Tahiti”.

Vergeet natuurlijk ook niet de archipel (een waar paradijs!) met zijn 62 eilandjes. Je kunt ze bezoeken (niet allemaal overigens) via een privé-tour op rustige en comfortabele boten, middels georganiseerde reizen, door zelf een boot te huren of per taxi-boot.
Ik raad je aan contact op te nemen met Franco en Pasquale (boottochten) via Ecomar, zij zullen altijd hun uiterste best doen om aan jouw wensen te voldoen door het organiseren van rondvaarten op fijne boten, die meestal eindigen met een aperitief aan boord bij zonsondergang… Waar wacht je nog op ?!

Na een dag op het strand is het tijd voor een aperitief; pak je tas in, dan gaan we!
Voor een drankje blijf je óf op het strand hangen bij een van de vele strandbarretjes, óf je gaat terug naar het centrum waar Osteria-Bar Lió zit (een oude- zeer karakteristieke bar in La Maddalena die het vakantiegevoel versterkt), vlak bij de kerk van Santa Maria Maddalena.

Je kunt ook naar Bar da Tecla gaan, bovenaan een trap, met comfortabele kussens en kleine tafeltjes. ‘s avonds wordt het er wat drukker maar dan is het er nog steeds erg aangenaam.

..Beste toerist, welkom op mijn eiland!

 

 

Auteurs van de post: Laura & Antonella

Belangrijkste photo: photo credit tk133