SUGHERO

Wil je het noorden van Sardinië bezoeken? Marcello heeft een lijst met zijn favoriete plekken samengesteld

Ik ken Marcello al vele jaren. We kenden elkaar in eerste instantie via het werk en daarna werden we goede vrienden, maar het prachtige Sardinië en de liefde voor design hadden wij altijd al gemeen.

Beste bezoeker uit Nederland, ik wil je graag voorstellen aan Marcello die je mee zal nemen naar Gallura. Ben je er klaar voor?

Ciao Marcello, vertel mij eens iets over de plaats waar jij vandaan komt:

Mijn wortels liggen eigenlijk over heel Sardinië verspreid.

Door zowel familiére als ook werkgerelateerde omstandigheden heb ik van kinds af aan op veel verschillende plekken van dit eiland gewoond, waardoor ik verschillende culturen heb leren kennen en koesteren, vriendschappen heb kunnen sluiten, diepe banden heb geschept, en het eiland van noord naar zuid en van oost naar west heb leren kennen.

Deze ervaring heeft mij gevormd: het was alsof ik op verschillende plaatsen woonde binnen dezelfde regio.

Wat is jouw meest geliefde plaats?

We hebben allemaal wel een favoriete plek, de mijne heet Mariconi. Zoals sommige plaatsen uit de kindertijd een speciaal gevoel opwekken, heeft deze wel een heel bijzonder plekje in mijn hart.

Het is een familie landhuis, gelegen tussen de kurkeiken en een kleine wijngaard; het ligt tussen Calangianus en Nuchis, kleine dorpjes boven in Gallura.

Het eerste dorp is bekend om zijn productie en verwerking van kurk, het tweede- voor de rol die het in de geschiedenis van Sardinië heeft gespeeld in het giudicaletijdperk (Sardinië was verdeeld in 4 onafhankelijke staten tussen de negende en vijftiende eeuw). Tegenwoordig telt Nuchis ongeveer 400 inwoners en is het een mooi dorp met granieten gebouwen en bloemrijke balkons.

Wat vindt jij zo bijzonder aan Gallura, en waarom?

Ik hou van de landschappen van Gallura, de vegetatie, de granietformaties, de paden, de geuren, de keuken; de lage bevolkingsdichtheid maakt het tot een unieke regio met een zeer hoge kwaliteit van leven.

Een geweldige plek voor liefhebbers van buitensporten en een ongeëvenaarde plek voor motorrijders. Ik ben dol op motorrijden!

Als jij voor een bezoeker uit Nederland een lijst zou samenstellen met jouw favoriete plekken, welke zouden daar dan op staan?

Beste bezoeker, wat je zeker niet mag missen:

1.Het kurk-museum van Calangianus in het ex-kapucijnenklooster uit 700

2. Het etnografisch museum Galluras in Luras met “het Femina Agabbadora- museum”

3. La Tomba dei Giganti di Pascaredda (het graf van de reuzen van Pascaredda) tussen Calangianus en Nuchis

4. De historische centrum van: Luras, Tempio Pausania, Aggius, Aglientu, Luogosanto.

En de restaurants? Waar neem jij een bezoeker mee naartoe?

1.Restaurant Il Tirabusciò in Calangianus (authentiek restaurantje in een historisch Gallurees gebouw, met een een intieme en vertrouwde sfeer).

2.Restaurant Il Mosto ad Aggius (authentiek restaurant in het hart van Aggius, een van de kleinste steden van de hoge Gallura, met een zeer suggestieve lokale- en authentieke keuken).

3.Restaurant Il Melograno in Nuchis (uitstekende Mediterrane keuken gebaseerd op verse seizoensproducten, is tevens een pizzeria).

Marcello, waarom wil jij op Sardinië blijven wonen?

Ik woon en zal altijd in Gallura blijven wonen om twee redenen. De eerste is voornamelijk van emotionele aard: omdat mijn wortels hier liggen. De tweede omdat na de vele reizen over de hele wereld en de vele opgedane ervaringen, ik denk dat er misschien niet nóg een plaats is met zoveel schoonheden op zo’n afgebakend territorium.

De sereniteit die dit oude land doorgeeft is zó uniek, ongrijpbaar, zeldzaam.

Je moet het ervaren om het te begrijpen …

 

 

Auteurs van de post: Laura & Marcello