Wijngaard Vini Mura

Wie door de natuur bij Azzanidò wandelt vindt een schat: Vini Mura

Azzanidò, een klein groepje huizen onder aan de rotsachtige heuvels ten zuiden van Olbia.

Hier moet ik zijn voor een ontmoeting met Marianna Mura, de eigenaresse van het gelijknamige landgoed, een bijzonder iemand die al van oudsher leeft in contact met de wijngaarden. Ze is wijnkenner en beheert samen met haar broer het familielandgoed.

Wie vanuit het noorden komt kan het beste de eerste afrit nemen van de weg Nuoro-Olbia, de afslag naar Trudda. Aan het einde van het dorpje Trudda ga je linksaf, daarna volg je de bordjes Vini Mura en rijd je er makkelijk naartoe via een paar bochten en een weg van ongeveer drie kilometer die uitkomt in een prachtig plattelandsgebied.

Bij aankomst word ik begroet door een stevige mistral, zo’n serieuze die je hier vaker tegenkomt vooral aan het einde van de zomer. Bij de ingang, op het korte stukje tussen de parkeerplaats en het huis van de eigenaresse, word ik direct omringd door de uitgestrekte wijngaarden, de wind, de geuren van het platteland en van de wijngaarden, door de bladeren van de wijnranken die dansen in de wind.

Marianna ontvangt ons met haar glimlach en leidt ons naar de bovenverdieping, naar het vertrek waar ze de gasten ontvangt, boven de wijnmakerij. Ik ben samen met een vriend, die ook een wijnliefhebber is en graag onze wijnhuizen beter wil leren kennen.

Ze schenkt ons direct een glas vermentino in aan de grote tafel in het midden. We gaan zitten en bewonderen het landschap; wijngaarden op een steenworp afstand van ons komen door de grote ruit van het vertrek naar binnen.

Ze vertelt ons dat ze midden in de wijnoogst zitten. In haar wijngaard worden drie wijnstoksoorten verbouwd: vermentino, cannonau en bovale. Met de eerste worden de witte wijnen gemaakt (Vermentino di Gallura DOCG, de enige DOCG van Sardinië) en met de andere de rode wijnen.

We proeven het nieuwe jaar, 2016. Dit eerste glas is een eerlijke, oprechte en frisse vermentino, die zich met groot genoegen laat drinken. Het is de Cheremi, wat in het Sardijns iets betekent als ‘begeer mij’ of ‘wil mij’. Het is een aangename wijn, afkomstig uit de jongere wijngaarden van het landgoed.

Daarna geeft ze ons een kijkje in de verbouwing die gaande is voor de uitbreiding van de wijnboerderij. Aan het bestaande pand wordt een stuk aangebouwd, waar de nieuwe ruimte zal komen voor de rijping van de rode wijnen en de nieuwe ontvangst- en proefruimte. Ze begeleidt ons naar de bestaande wijnmakerij waar zich op dit moment de stalen tanks bevinden voor de gisting van de witte wijn en een reeks vaten voor de rijping van hun belangrijkste rode wijn, de Baja.

Ze vertelt ons dat voor de vermentino de rijping in de fles van belang is en het juiste moment van bottelen, waarbij rekening gehouden wordt, volgens overlevering van de oude wijnboeren, met de maanfases. De fascinerende gedachte hierachter is dat de maan van invloed is op het uiteindelijke resultaat van de rijping van een wijn.

We gaan terug naar de proefruimte waar ook andere mensen arriveren, wat vrienden. Ze maken zich op voor een proeverij van wijnen en lokale producten. We proeven het paradepaardje van de vermentino, de Sienda, wat in Het Sardijns wil zeggen: ‘schat’, ‘rijkdom’. Wanneer we proeven blijkt dit helemaal waar te zijn: een rijke, zachte vermentino met een fruitige en minerale boventoon, zilt en lang, een complexe wijn die een of twee jaar na de oogst op zijn best is, een ras-Gallura met een sterke persoonlijkheid, net als de wijngaard waar hij vandaan komt, de oudste van het landgoed, met zeer lage opbrengsten, selectie van druiven en battonage in de wijnmakerij.

Het is tegen zonsondergang als we afscheid nemen, met de smaak van de Sienda nog in onze mond.

Het is mogelijk om de wijnmakerij te bezoeken en de wijnen te proeven, eventueel in combinatie met producten uit de streek als lokale kazen en vleeswaren. Het onthaal bij deze proeverijen is een levensfilosofie. Ik adviseer om voor een bezoek vooraf even te bellen zodat optimale tijd en aandacht aan je gegeven kan worden.

Het is ook mogelijk om de wijnen rechtstreeks bij het wijnhuis te kopen. In dat geval kan de proeverij je door het huis worden aangeboden.

 

Vini Mura

Località Azzanidò

07020 Azzanidò (OT)

+39 340 2602507 / +39 347 4527979

 

Auteur van de post: Gavino

Photo credit: Vini Mura website

Vertaald door Nunzia Taaldiensten