Cantina Tani

Cantina Tani di Monti: waar de Vermentino zelf gemaakt wordt!

Ik kom al op het landgoed van de Familie Tani sinds er alleen nog een agriturismo stond daar midden in de wijngaarden. Een agriturismo dat in de lage Gallura goed bekend staat en die met duidelijke ideeën over de toekomst “Il Vermentino” is genoemd.

Als je vanuit Olbia het dorp Monti binnenrijdt weet je bij de ingang al meteen dat je op een plek bent aangekomen waar sereniteit heerst en waar de stilte en de natuur het landschap domineren. Het restaurant ligt direct naast de ingang en niet veel verder, temidden van de wijngaarden, ligt de wijnmakerij.

Langs de ingang van het restaurant bieden de eikenbomen schaduw op de buitentafels en net over de drempel draaien biggetjes aan het spit hetgeen zeker bijdraagt aan de authentieke warme sfeer van het restaurant.

We worden verwelkomt door de eigenaar, de vriendelijk glimlachende Mr. Tonino zorgt dat wij ons meteen op ons gemak voelen. We hebben een diner voor vier geboekt, maar voordat wij aan tafel gaan vragen wij of wij misschien eerst een kijkje mogen nemen in de wijnmakerij. Zonder al te veel tijd te verliezen begeleidt hij ons naar het terrein van zijn fantastische Vermentino geproduceerd wordt.

De wijnmakerij is niet groot, hetgeen wij ook niet verwacht hadden omdat de productie beperkt is aangezien ze alleen werken met hun eigen druiven en met nieuwe en moderne apparatuur: roestvrij stalen gisting containers met temperatuurregeling, machines voor het zacht verpulveren van druiven en vaten om de wijn in te laten rijpen.

Het bedrijf produceert witte en rode wijn, de eerst geborene is een prachtige Vermentino di Gallura Superiore de Taerra, uit 2008. Zij produceren ook nog een eenvoudigere maar even aangename Vermentino – de Meoru– in aanvulling op twee rode wijnen, de ene gebaseerd op Merlot-druiven en andere lokale wijnstokken: de Serranu.

De tweede, de Donosu, wordt geproduceerd met de koning van de Sardijnse wijnstokken, een zeer interessante Cannonau die de laatste jaren zeer succesvol is geweest en prestigieuze prijzen heeft gewonnen. We proeven de Cannonau in de wijnmakerij , hij is vol en fruitig en de smaak ervan laat een aangename smaak achter in de mond: dat belooft wat voor de rest van de proeverij.

We vervolgen onze route naar waar we zijn vlaggenschip, de Vermentino, gaan proeven. Als eerste schenkt hij ons het laatste oogstjaar van Taerra,zijn meest beroemde Vermentino en vertelt ons dat het eigenlijk een wijn is van druiven die net iets later geoogst worden om rijpere druiven te hebben voor zachtere en meer gestructureerde wijnen.

Het is een statige wijn, elegante fruitige en bloemige aroma’s worden aangevuld met een uitgesproken mineraliteit die doet denken aan vuursteen, warme graniet. Dan komt er een grote verrassing: het eerste jaar van de Taerra uit 2008. De eigenaar heeft nog altijd een aantal  flessen angstvallig bewaard om de gasten de evolutie van deze wijn te laten proeven, met zijn geweldige en opwindende smaak.

In al die jaren had ik nog nooit een 8 jaar oude Vermentino geproefd die zonder rijping op hout nog steeds zo intact en aangenaam was. Ik voel me enorm bevoorrecht dat ik dit heb mogen ervaren. Deze smaken blijven voor wijnliefhebbers zoals ik voor altijd in het geheugen gegrift, het zijn dierbare herinneringen. Tevens gaat hij ook uitstekend samen met  licht gerijpte kaas of zelfs geitenkaas. Wat een verrassing om te ervaren dat je een goede Vermentino heel goed kan laten rijpen, zodanig dat hij na al die jaren nog deze emoties kan losmaken.

We besluiten de proeverij ​​met rode Merlot, de Serranu, een wijn met een uitstekende structuur en ideaal in combinatie met het gebraden varken.

Vervolgens lopen we terug om aan te schuiven voor het diner. We nemen afscheid van meneer Tonino die ons zeer vriendelijk naar onze tafel begeleidt, alwaar een reeks huisgemaakte voorgerechten klaar staan die er zeer uitnodigend uit zien en een waardige voortzetting van de avond beloven: gegrilde groenten, salami van het huis en stukjes wild zwijn (fantastisch) om slechts enkele voorbeelden te noemen.

De kracht van deze boerderij ligt zeker in het feit dat ze de heerlijke en authentieke gerechten goed weten te combineren met uitstekende wijnen, hetgeen niet gemakkelijk is in deze contreien; als je een beetje ‘veeleisend bent qua wijn’ worden in veel agriturismi waar het eten goed is juist weer middelmatige wijnen aangeboden.

Gelukkig is dat hier niet het geval; hier zijn ze erg gevoelig voor de kwaliteit van de wijn, ze maken hem zelf en dat doen ze goed!Zelfs de karaffen wijn die bij het vaste menu zijn inbegrepen zijn aangenaam en goed en voor wie echt veeleisend is, is er altijd de mogelijkheid om de andere wijnen van het landgoed te bestellen en zo de ervaring naar een nog hoger niveau te tillen.

Wij konden ons niet meer inhouden toen hij eenmaal aankwam met het varken en daarbij hun Serranu schonk: een waar smaak spektakel. Leuk om te vermelden ook dat de Montina-soep niet precies bereid wordt als de klassieke Gallura-soep, maar met een ander soort brood, de klassieke “spianata”, vleesbouillon, kaas en aroma’s. Kortom, als je een liefhebber bent van wijn en lekker eten, dan is deze plek echt iets voor jou. Ik raad je wel aan om van te voren even te bellen om een ​tafel of een bezoek aan de wijnmakerij te reserveren.

 

Cantina Tani – Agriturismo Il Vermentino

Località Conca Sa Raighina

07020 Monti (OT)

+39 335472221

+39 3386432055

 

 

 

Auteur van de post: Gavino

Photo credit: Cantina Tani website