Cantina Olianas

Nog nooit wijn in een amfoor gezien? Ga dan naar Cantina Olianas in Gergei!

Het toenemende bewustzijn dat natuurbescherming goed is voor de natuur en de producten die eruit voortkomen is een filosofie aan het worden die door steeds meer producenten wordt aangehangen.

Het relatief jonge project van Olianas spreekt heldere taal: produceren met respect voor de natuur, produceren met natuurlijke methoden, op zodanige wijze dat de lucht, het water en de grond nog ongerepter en zuiverder aan de toekomstige generaties worden nagelaten dan ze aanvankelijk zijn aangetroffen.

Olianas is een bedrijf dat het bio-integrale concept heeft omarmd, wat wil zeggen dat ze een nieuw concept volgen dat verder gaat dan het biologische, een concept van ethische landbouw waarbij een essentiële vereiste is dat er ook wordt teruggegeven aan de natuur voor behoud in de toekomst.
Deze denkwijze heeft mij ertoe aangezet om een ritje te maken naar Gergei om het bedrijf eens met eigen ogen te zien, om de details van de verwerking beter te begrijpen en om de wijnen te proeven op de plek van hun herkomst.

Met een groepje vrienden en sommeliers regelen we een busje vanuit Olbia en gaan we op weg naar Gergei. Het is geen kort reisje, het duurt ongeveer drie uur. Gergei ligt centraal in het zuidelijke deel van Sardinië ten zuiden van het Gennargentu-massief. De weg rijdt makkelijk tot aan de splitsing naar Barumini, daarna is het een typische Sardijnse weg met een en al bochten.

Vlak voordat we bij het dorp zijn, is aan de linkerkant de afslag naar het landgoed Olianas. Een grote ingang met een centrale weg en wijngaarden aan beide zijden begeleiden ons naar het complex waar we de wijnmakerij, het proeflokaal en de wijnwinkel vinden.

De ontvangst is warm en gastvrij. We realiseren ons direct dat we op een plaats zijn beland waar de passie voor wijn in de lucht zit. We stellen ons kort aan elkaar voor en gaan dan meteen de wijngaard in.

Op een terras met mooi uitzicht over het merendeel van de wijngaarden vertelt de commercieel directeur, Tommaso Venturi, ons het boeiende verhaal over het ontstaan van het project. In het kort: Er is een ontmoeting tussen drie vrienden, Stefano Casadei (ervaren oenoloog en ondernemer in de wijnsector) en Artemio Olianas en zijn compagnon (restauranthouders in Florence).

Artemio Olianas vraagt oenoloog Casadei om ondersteuning omdat hij van plan is om de familiewijngaarden in Sardinië weer nieuw leven in te blazen en kwaliteitswijn te gaan produceren met respect voor de natuur. Casadei wordt verliefd op de locatie en wil volledig deel uitmaken van het project: Olianas wordt geboren.

Rond 2001 planten ze de eerste wijnstokken en tegenwoordig omvat het bedrijf ongeveer 16 hectaren met grotendeels typische lokale druivenstoksoorten, Cannonau, Carignano en Bovale, de belangrijkste variëteiten van de blauwe druif en de vermentino. Ook worden de witte druivensoorten aangeplant en de daaruit voortkomende wijnen oogsten direct hoge waardering bij de eerste proeverijen op de lokale markt.

Goed … op naar de wijngaard. Hij laat ons de paarden zien die gebruikt worden voor het ploegen en onderweg zien we groepjes ganzen die wat gras happen. Ook krijgen we te zien hoe ze hun meststof maken, de cornoletame: in koehoorns wordt mest gedaan en dit geheel wordt voor ongeveer zes maanden in de grond gestopt, waarna het gerijpte mengsel wordt opgelost in water en wordt gebruikt om op natuurlijke manier de grond te bemesten.

Dit heeft een revitaliserend effect doordat het de concentratie humus verhoogt, de microbiële activiteit versterkt, beter bestand maakt tegen droogte en zorgt voor de beste omstandigheden voor de ontwikkeling van de planten en vooral van de wortels. Een hele fascinerende en bewerkelijke manier voor het voeden van de grond bij Olianas.

Na de wijngaard begeven we ons naar de wijnmakerij en het blijft fascinerend: We krijgen een reeks ondergrondse amforen te zien van 500 liter waarin macererende most en wijndroesem nog in fermentatie zijn. Verspreid door de hele ruimte hangt een geur van wijn. Hij legt ons uit dat veel van hun wijnen een klein percentage bevatten van de in de amforen gefermenteerde wijn, maar dat andere volledig in de amforen worden gefermenteerd en gerijpt.

Deze vaten, die oenoloog Casadei graag wilde gebruiken op Olianas op basis van zijn ervaring in Georgië, zorgen voor een maximale ‘transpiratie’ van de most en de wijn waardoor een wijn verkregen wordt met de meest pure aroma’s.

Nadat we de rijpingsruimte hebben bezocht, gaan we naar boven naar de ontvangstruimte waar we de wijnen proeven in combinatie met lokale gerechten.

We beginnen met de Vermentino die ons verrast vanwege zijn intensiteit, fris en smaakvol in de mond, heerlijk als aperitief en geweldig bij antipasti van gefrituurde groenten en bij vleeswaren.

We vervolgen met de wijnen van de Cannonau, de belangrijkste wijnstok van het landgoed: allereerst de rosé, daarna de rode wijnen, de gewone Cannonau, de amfoor-Cannonau, en tot slot, als primeur, de ‘Riserva’, die nog niet op de markt is. Allemaal bijzonder interessante wijnen en een crescendo van emoties.

Na deze geweldige proeverij nog even relaxen op de veranda met uitzicht over het landgoed en dan is het tijd om weer te gaan. We gaan weer terug naar Olbia, maar ik kan niet vertrekken zonder een paar flessen amfoor-Cannonau mee te nemen. Die vond ik echt heerlijk, dus ik stap nog even de wijnwinkel binnen en koop er wat.

Het is een eindje rijden, maar het is de moeite waard geweest: we hebben een heerlijke dag gehad, kennisgemaakt met een prachtige wereld, een ambitieus project waarvan ik zeker weet dat het zal uitgroeien en ons in de toekomst nog zal verbazen.

Het advies voor wie in deze streek komt is om het bezoek aan de wijnmakerij te combineren met het beroemde Nuragische dorp Barumi dat op dezelfde route ligt. Het lijkt mij een perfecte combinatie: archeologie en uitstekende wijnen geproduceerd met hulpmiddelen uit de oudheid!

 

Cantina Olianas

Località Purruddu

08030 Gergei (CA)

+39 055 830 0411

 

 

Auteur van de post: Gavino

Photo credit: Olianas website

Vertaald door Nunzia Taaldiensten