Coccoi Brood

Traditioneel brood: Coccoi cun s’ou (Coccoi met een ei)

Als het bijna Pasen is draaien de Sardijnse keukens overuren. Bij al die rituelen en heilige vieringen kunnen zeker de traditionele recepten niet ontbreken: zij zijn het middelpunt op tafel tijdens de feestdagen.

Mijn moeder bakte altijd een traditioneel Sardijns brood om (in plaats van chocolade eieren) tijdens de Paas-brunch voor de kinderen op tafel te leggen.

Ze zijn onder andere bekend onder de namen Bibilliu of Coccoi cun s’ ou (er zijn nog andere varianten, afhankelijk van de plaats), de broden van griesmeel en zuurdesem die met behulp van scharen, mesjes, pincetjes en rollertjes zo bewerkt worden dat het eigenlijk net kleine kunstwerkjes zijn. Een oude kunst die in de loop der jaren mijn hart veroverd heeft.

Er zijn gelukkig nog altijd beschermvrouwen die deze prachtige traditie in stand houden door hun kennis door te geven aan de nieuwe generaties. Ze bestaan in vele vormen: kippetjes, vogeltjes, kruisen en nog veel meer. Het door deeg omsloten ei verbeeld het nieuwe leven in de baarmoeder en staat dus symbool voor de vruchtbaarheid. Het zijn de vróuwen in Sardinië die deze kunst beheersen, zij zijn het die het zuurdesem bereiden en het deeg kneden tot dit unieke brood.

Dit zijn de ingrediënten: fijn gemalen griesmeel, biergist, zout en water.

Buon Appetito!

Eet Smakelijk!

 

Auteur van de post: Veruschka Deriu

Photo credit: Veruschka Deriu