Panade

Le Panadas

Een aantal jaren geleden, aan het einde van een kort zondagstripje, kwam ik terecht in Oschiri, een klein Sardijns dorpje (48 km van Olbia, richting Sassari) dat geroemd wordt om zijn uitzonderlijke specialiteit: Le Panadas. Ik heb toen een foto genomen die mij nog steeds erg dierbaar is, ondanks de imperfectie en mijn onervarenheid van toen.

Die foto vangt een bepaald moment op een doodgewone dag achterin de winkel van een klein familiebedrijf waar twee vrouwen, gezeten in de schaduw, geconcentreerd aan het werk zijn. Je ziet de mooi verzorgde handen van de jongste vrouw die bezig is met perfect vlechtwerk de Panadas dicht te maken. Het vlechtwerk dat sinds jaar en dag de  schoonheid van dit gerecht karakteriseert.

Een handeling die al eindeloos veel keren herhaald is maar die in mijn ogen zo fascinerend was dat ik hem voor altijd wilde vastleggen. Eigenlijk om de magie en de traditie van de Sardijnse keuken en het vakmanschap van deze vrouwen te kunnen delen.

Er zijn inmiddels enkele jaren verstreken sinds die dag, maar deze met varkensvlees gevulde pasteitjes met hun onmiskenbare geur blijft een van mijn favoriete recepten. Tot op de dag van vandaag móet ik, als ik langs Oschiri kom, altijd even stoppen om een bakje net gebakken Panadas te kopen.

Je kunt ze overal in het dorp vinden, zowel in de bars als bij de bakker!

Ben je nieuwsgierig naar de ingrediënten?

Het deeg: fijn gemalen griesmeel, zout, reuzel, lauwwarm water

De vulling: varkensvlees, spek, zwarte peper, zout, peterselie en knoflook

Buon Appetito!

Eet Smakelijk!

 

Auteur van de post: Veruschka Deriu

Photo credit: Veruschka Deriu