I Culurgiones
Ik heb ooit een oude houten deegplank op maat laten maken voor mijn keukentafel. Dat is al jaren mijn trouwe metgezel bij het bereiden van verse pasta.
Ik ben gek op het maken van ravioli met kaas en ricotta, eier-tagliatelle, Malloreddus en spaghetti alla chitarra.
Er zijn verschillende traditionele Sardijnse verse-pasta recepten die zowel van smaak als in vorm speciaal zijn. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van zoete Galluresi Ravioli (daarover later meer), en Culurgiones, een gevulde pasta uit het gebied bij Ogliastra, gekenmerkt door de specifieke manier waarop ze worden dichtgemaakt (waardoor ze bijna geborduurd lijken) en de bijzondere smaak van de vulling: een perfecte mix van kaas, aardappel en munt.
Culurgiones is een fantastisch pasta gerecht; op z’n best met een simpele saus van tomaat en basilicum en royale hoeveelheid geraspte pecorino-kaas erover.
Zoals bij alle traditionele gerechten wordt er zowel op de ingrediënten als op de bereiding van de vulling van de Culurgiones nog weleens gevarieerd. Dit zijn de ingrediënten voor mijn favoriete versie:
Het deeg: fijngemalen griesmeel, lauwwarm water, olijfolie, zout
De vulling: rode aardappelen, verse muntbladeren, verse pecorino, gerijpte pecorino, olijfolie, knoflook.
Buon Appetito!
Eet Smakelijk!
Auteur van de post: Veruschka Deriu
Photo credit: Veruschka Deriu