Flamingo’s

Het eiland San Pietro: in Carloforte met Jessica

Vanaf het eerste moment heeft dit eiland mijn hart sneller doen kloppen en ik ben er altijd van blijven houden; ben je klaar om met me mee te gaan?

Wat vind ik leuk om te doen in Carloforte? In deze blogpost geef ik jou, beste Nederlandse toerist, een paar tips. Maar dat is nog niet alles … in volgende posts zal ik je nog wat geheimen onthullen, dus hou me in de gaten!

Carloforte is een klein dorpje met zesduizend inwoners gelegen op het eiland San Pietro ten zuidwesten van Sardinië. De van oorsprong Genuese bevolking heeft ook banden met de Arabische wereld dankzij de ingewikkelde geschiedenis van het eiland die de Genuezen van Tabarka (een klein Tunesisch eiland) naar Sardinië bracht.

Het eiland heeft sinds het einde van de achttiende eeuw een historische binding met de tradities van de zeevaart en is altijd bekend geweest als aanlegplaats en handelshaven in de Middellandse Zee.

Bij aankomst in de haven, die in Genuese stijl is aangelegd, zul je het gevoel hebben dat je terug bent in de tijd. De kleurrijke gebouwen en de palmen brengen je in sferen die heel anders zijn dan in de andere dorpen op Sardinië. Een unieke smeltkroes van culturen en tradities, net zo uniek als hun taal.

Jazeker ‘hun taal’, het Tabarchino, een archaïsch Genuees dialect, zit gelukkig nog diepgeworteld en door de jaren heen is zelfs iedereen het blijven spreken of probeert het te spreken, als een natuurlijke redding, met inbegrip van de Sardijnen en de vastelanders die zich inmiddels hebben aangesloten bij de dorpsfamilies.

Het dorp wordt beschermd door de Heilige verlosser ‘San Pietro’, die aan land ging op het eiland om een veilig heenkomen te zoeken, en door de ‘Madonna dello Schiavo’, een zwart Mariabeeld dat volgens de legende de Tabarchini (inwoners van Carloforte) zou beschermen tegen de aanvallen van Barbarijse zeerovers.

 Wat nog meer typerend is voor het dorp?

Het is van oudsher verbonden met de tonnare, de nettensystemen voor de tonijnvangst, en met alle, echt álle aspecten van tonijn.

DE ‘TONNARA’ – In 1898 wordt bij het eiland San Pietro de eerste tonnara aangelegd, een vast netwerk voor de vangst van de blauwvintonijn. De fabriekscomplexen voeren tot op heden nog de tonijnvangst uit met dezelfde methoden die in het verleden werden gebruikt. Er wordt ook tonijn in blik geproduceerd, van hoge kwaliteit, van de verschillende delen van de tonijn. Het is mogelijk om het complex te bezoeken met een gids. Duikliefhebbers kunnen ook van de mogelijkheid gebruik maken om een duik te nemen tussen de netten met tonijn. Binnen in het complex is er ook nog een diving.

 

AL TONNO DI CORSA  Een restaurant dat typerend is voor Carloforte en dat karakteristieke gerechten serveert die op traditionele manier zijn bereid. Het onderscheidt zich door de uitstekende bediening, de kwaliteit van de producten en het behoud van de tradities. Secondo, de eigenaar, heeft een geweldige kennis, niet alleen van koken en wijnen, maar hij weet ook veel van de ‘Tabarkaanse’ geschiedenis en van de tradities van de tonijnvangst, de vis die symbool staat voor zijn keuken, gepresenteerd in een modern jasje.

Ik zie hem als een personage uit een stripboek met sterke somatische kenmerken en een opmerkelijke stem. Als je hem hoort vertellen over zijn gerechten, dan brengt dat je tot een nog diepere waardering voor de smaken die hij biedt. Zijn bottarga van tonijn is geweldig!

BARUFFI26 – Een klein winkeltje aan het plein dat gekenmerkt wordt door de vier bomen, in het centrum van het dorp Carloforte. Francesca, de eigenaresse, niet autochtoon maar wel helemaal ingeburgerd in Carloforte, heeft een hoek met accessoires op het gebied van woninginrichting in maritieme sferen en van natuurlijke materialen. Je vindt er ook modeaccessoires, van handgemaakte tassen uit nabije en verderafgelegen dorpen uit het Middelandsezeegebied tot sieraden en kinderspulletjes. Gezellig en smaakvol, neem de tijd om even rustig rond te kijken en je zult allerlei leuke spulletjes ontdekken. Het is echt de moeite waard.

Slapen in RESIDENZA A COVA – Oorspronkelijk was er op het terrein een steengroeve, ‘a cova’ in het Tabarchino. De grond is gekocht door de familie Spiritelli en omgetoverd tot een leuk verblijf in de typische bouwstijl van Carloforte. De plaatjes spreken voor zich. Dit verblijf ligt direct boven zee in het zuidoostelijke deel van het eiland San Pietro en biedt een adembenemend uitzicht. Francesca, de bijzonder attente gastvrouw, heeft alles tot in detail verzorgd met aandacht voor zo min mogelijk belasting van het milieu onder andere door het gebruik van natuurlijke basismaterialen. Ze verwelkomt je vriendelijk en professioneel, adequaat en in een ongedwongen sfeer. Vraag haar gerust om tips en suggesties voor restaurants of leuke plaatsen, bijvoorbeeld voor het kopen van lekkernijen, of maak gewoon een praatje met haar, ze is altijd even aardig.

IL FARO – De vuurtoren (il faro) van Capo Sandalo werd gebouwd in 1864. Met zijn ligging op de westkust van het eiland San Pietro is het de meest westelijke vuurtoren van Italië. Het is een klassieke vuurtoren van steen direct boven zee, gelegen in het natuurgebied Oasi Lipu di Carloforte. Het is een van de plekken waar je de mooiste zonsondergangen in de Middellandse zee kunt zien.

OASI LIPU bij Carloforte. Het enige Lipu-reservaat (reservaat van de Italiaanse vogelbescherming) in Sardinië. Door de ligging in het noordwestelijke deel van het eiland San Pietro zoeken de Eleonora’s valken hier hun toevlucht voor het bouwen van hun nesten. Het reservaat wordt beheerd door Luciano Durante. Je kunt er wandelingen maken langs de kliffen om de Eleonora’s valk (falco della regina) te aanschouwen of kanotochten in het kristalheldere water onder de kliffen. Bij Cala Vinagra is het operationele centrum en er is ook een klein gastenverblijf en kampeerplekken voor de leden van de Italiaanse vogelbescherming Lipu. Lidmaatschapskaartje 15 euro.

Ik beveel je echt van harte aan om op het strand van Caletta te gaan kijken naar de zonsondergang:

een prachtig schouwspel!

Zowel vanaf het strand als vanaf de rotsen, dus kies zelf maar wat je voorkeur heeft!

 

Auteur van de post: Jessica

Belangrijkste foto: photo credit Tancredi Gullo

Vertaald door Nunzia Taaldiensten